Băsescu sau Geoană: care dintre ei să fie răului cel mai mic?

Curând va trebui să alegem cine ne va fi președinte în următorii 5 ani. Mie cei doi politicieni rămași în cursă îmi sunt la fel de dezagreabili, și nu cred că voi vota pentru nici unul din ei. Pentru a mă convinge de acest lucru am încercat să fac o analiză rațională a celor doi candidați, punând în balanță calitățile și multele lor defecte. Până la urmă decizia că pentru mine amândoi sunt la fel de răi este desigur una subiectivă, și sper ca voi să reușiți să alegeți răul cel mai mic, oricare ar fi acela.

Traian Băsescu Mircea Geoană

Băsescu: bile albe

 • A făcut câte ceva pentru reformarea României și pentru lupta împotriva corupției.
 • A susținut câțiva oameni valoroși care au făcut reforme, cum ar fi: Monica Macovei, Răzvan Ungureanu, Victor Morar, sau Dacian Ciolos.
 • A sprijinit sistemul de vot uninominal și reducerea numărului de parlamentari, măsuri care ar putea contribui, în timp, la reformarea clasei politice din România.
 • A condamnat comunismul, și a făcut ca dosarele fostei securități să poată fi studiate de o comisie independentă.
 • În ciuda a ceea ce se vorbește prin presa română, are în general o imagine bună de reformator în afara României.

Băsescu: bile negre

 • Lupta lui Băsescu împotriva corupției a pierdut treptat din substanța și a devenit doar o luptă populistă pentru voturi. De asemenea, accentul s-a mutat treptat de la lupta împotriva corupției la lupta împotriva Parlamentului ca instituție – un act foarte primejdios într-o democrație.
 • A pierdut sprijinul multor persoane de valoare: vezi cazul Renatei Weber, al lui Andrei Pleșu, sau al Alinei Mungiu-Pippidi. A rămas însă sprijinit de persoane ca Elena Udrea, care i-au adus grave prejudicii de imagine.
 • Prin lipsa sa de diplomație și caracterul său impulsiv a reușit să își îndepărteze orice aliat politic. Este, alături de Tăriceanu, principalul responsabil pentru destrămarea alianței DA.
 • Nu a sancționat corupția din interiorul PDL, de exemplu bordurile lui Videanu sau cazul Ritzi.
 • PDL a acceptat toți migratorii de la celelalte partide și a încurajat acest proces – asta deși imediat după ce au câștigat alegerile din 2004 condamnau migratul politic și îl identificau ca una din cauzele principale ale corupției între politicieni. În acest mod, numărul „baronilor” și al corupților din PDL a ajuns să-l rivalizeze pe cel din PSD. În ultima perioadă PDL a recrutat activ în rândul politicienilor celorlalte partide, indiferent de cât de compromiși sunt.
 • PDL nu s-a abținut să schimbe persoanele din administrația publică pe criterii politice, după rețeta deja brevetata de PSD și apoi folosită și de PNL. Aceasta a oferit încă un stimulent pentru corupție.
 • După ultimele alegeri parlamentare Băsescu a acceptat mult prea ușor o alianță cu PSD, dușmanul său declarat, ceea ce l-a costat foarte mult din punct de vedere al imaginii.
 • A încurajat-o pe Elena Băsescu să intre în politică și a sprijinit-o prin intermediul PDL, un act evident de nepotism.
 • A susținut că impozitul forfetar este o măsură bună și că trebuie menținut, deși dăunează clar economiei românești.
 • A mizat orbește pe capitalul incredibil de imagine pe care îl avea în urmă cu câțiva ani, fără a lua în calcul că greșelile proprii și o campanie organizată de discreditare a unei părți a presei îi vor eroda rapid din popularitate. Când a realizat acest lucru, în loc să își asume propriile greșeli și să încerce cumva să le corecteze, a început o campanie împotriva „mogulilor din presă” — din nou o generalizare periculoasă.
 • Dă impresia că se ține cu ghearele și dinții de postul de președinte, și se folosește de mijloace mai mult sau mai puțin democratice pentru a nu-l pierde. Cel mai important exemplu este că s-a folosit de funcția pe care o ocupa pentru a organiza un referendum pe tema sa personala de campanie în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, în defavoarea tuturor celorlalți candidați care nu au asemenea mijloace la îndemână. În acest fel, a dat apă la moară celor care îl acuzau demult, fără prea mult succes însă, de tendințe dictatoriale.
 • După căderea guvernului Boc a dat dovadă de iresponsabilitate, numind premieri care deși sunt competenți nu aveau susținerea unei majorități în Parlament, ceea ce a contribuit la adăugarea unei crize politice peste cea economică. Nici acum nu are o viziune clară despre ce premier ar putea desemna dacă ar câștiga alegerile. Practic nu cred ca are vreo opțiune care ar putea trece de Parlament, ceea ce ar putea accentua și mai mult criza politică din România.

Geoană: bile albe

 • E diplomat și poate face foarte ușor compromisuri, fapt concretizat și în alianța PSD-PNL.
 • Promite să ofere României o guvernare stabilă, în momentul în mulți oameni s-au săturat de scandaluri și circ.
 • Este susținut de o majoritate în Parlament și promite că îl va numi pe Klaus Jochannis ca premier.

Geoană: bile negre

 • Este liderul PSD, un partid comunist nereformat, cunoscut și sub numele de FSN, FDSN și PDSR. PSD poartă cea mai mare parte din responsabilitate pentru corupția generalizată din România, pentru falimentarea și devalizarea unei mari părți a întreprinderilor comuniste, pentru faptul că a durat 17 ani să intrăm în UE, pentru lipsa de reforme structurale, pentru aservirea politică a justiției, pentru politizarea excesivă a administrației, pentru ineficiența sistemului de pensii, pentru folosirea oamenilor sărăciți ca masă de manevră, pentru jalea din sănătate, educație și cercetare, pentru exodul masiv al tinerilor din România. Alte partide ca PNL și PDL nu au reușit nici ele să rezolve aceste probleme, însă PSD și Iliescu sunt cei care le-au creat, condamnând din start România la o „democrație originală”. Își mai amintește cineva oare de tinerii bătuți de mineri? Își mai amintește cineva că mai mult de 11 din cei 20 de ani de la revoluție România a fost condusă de PSD, 11 ani în care orice reformă a fost făcută doar la presiunile occidentului? Poate că românii au uitat deja toate aceste lucruri, dar occidentalii nu au uitat în nici un caz.
 • Geoană, în calitate de lider al PSD nu a făcut absolut nimic pentru a curăța PSD de corupți, „baroni” și de personaje compromise ca Iliescu, Năstase, sau Vanghelie. Din contra, i-a păstrat pe toți în conducerea partidului, de unde au încă foarte multă influență în PSD. La rândul lor cei care trag sforile în PSD l-au acceptat pentru că este o personalitate slabă și ușor de manipulat.
 • Nici măcar funcția de lider al PSD nu se datorează calităților sale excepționale, ci doar șansei de a candida împotriva lui Iliescu în momentul unor intense lupte interne între Iliescu, Năstase, și celelalte „aripi” ale PSD.
 • S-a opus pe față împreună cu PSD la multe din reformele pe care România le-a făcut pentru a intra în UE. Cel mai bun exemplu este lupta oarbă a PSD împotriva reformei justiție realizate de Monica Macovei continuată apoi de oameni ca Daniel Morar.
 • A mers până în pânzele albe pentru a proteja corupții din interiorul PSD chiar și atunci când aceasta dăunează clar nu numai țării ci imaginii clasei politice în general: vezi cazul Năstase.
 • Are un discurs neconvingător și lipsit de entuziasm. Dă impresia că încearcă din răsputeri să se adreseze omului de rând printr-un discurs populist și demagogic, dar nici măcar asta nu-i prea reușește.
 • Geoană este foarte inconsecvent. De mult prea multe ori l-am auzit criticând virulent măsuri și idei pe care el însuși le sprijinise cu puțin timp înainte.
 • A dus o campanie concertată de discreditare a lui Băsescu, începând cu încercarea neconvingătoare și nereușită de a-l suspenda, și până la actuala campanie mediatică care a convins multă lume prin argumente de multe ori invalide și penibile că Băsescu trebuie schimbat neapărat, fără a ține cont de lipsa de credibilitate a adversarilor săi.
 • Se folosește de trusturile de presă controlate de PSD (Antenele lui Voiculescu și Realitatea lui Vântu) pentru a-și discredita principalul adversar politic. Cum altfel se poate explica difuzarea și repetarea la nesfârșit a unor acuzații neverificate la adresa lui Băsescu în plină campanie electorală?
 • Guvernul stabil alături de PNL care va aduce liniștea României pe care îl promite Geoană va fi aservit intereselor politice și mai ales economice ale „sponsorilor” celor două partide. Nu m-ar surprinde absolut deloc dacă din acest guvern vor face parte multe personaje îndoielnice cu interese evidente în însușirea bunurilor statului, cum nu m-ar surprinde de loc dacă vor exista din nou privatizări dubioase, corupție generalizată, trafic de influență, sau obstrucționarea justiției. Și până la urmă e neclar cât de stabilă se va dovedi colaborarea PSD-PNL: este foarte probabil că istoria „tragică” a tuturor alianțelor politice de până acum din România să se repete din nou.
 • Deși încearcă să ascundă acest lucru, Geoană și PSD poartă o parte importantă din vină pentru modul în care a fost gestionată criza economică și pentru existența unei instabilități politice. Românii n-ar trebui să uite că PSD a fost până acum o lună la guvernare alături de PDL și au ieșit din guvern doar pentru beneficiile de imagine pe care le-au obţinut fiind în opoziție în timpul campaniei electorale.
 • Geoană și PSD acuză pe alții că ar încerca să fraudeze alegerile, deși PSD este cel care a inventat „turismul electoral” (de exemplu „operațiunea Autobuzul” din timpul guvernului Năstase) și se pare că încă îl mai practică.
Advertisements

One Response to Băsescu sau Geoană: care dintre ei să fie răului cel mai mic?

 1. Ciobby says:

  “A susținut că impozitul forfetar este o măsură bună și că trebuie menținut, deși dăunează clar economiei românești.”

  200 de RON/lună nu provoacă închiderea niciunei firme cât de cât decente. Un fost coleg de facultate (s-a lăsat în anul I pentru că i se părea prea greu) şi-a făcut o firmă de intermederi de tranzacţii imobiliare. Încheie 2-3 contracte pe lună din care câştigă aproximativ 1000-1500 de euro / contract încheiat şi nu-l afectează în nici un fel acel impozit forfetar. Firma are sediul în casa părinţilor, el e patron şi singurul angajat (cu jumătate de normă, ca e student la I.S.E. în paralel). Dacă forfetarul nu l-a afectat pe el, ce firme de rahat au fost închise de impozitul forfetar? Câţi angajaţi cu normă întreagă şi-au pierdut locurile de muncă? După cum l-a pus Băsescu la colţ pe Geoană în timpul dezbaterii, “ce sectoare ale economiei au fost afectate de acel impozit forfetar?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: