Despre “Alianța Grivco” și necesitatea unei alternative reale

Nu mi se pare deloc justă retorica de sorginte mogulistă conform căreia actuala putere este singura vinovată pentru toate problemele actuale, mai ales cele economice^1, iar coalizarea opoziției actuale reprezintă singura salvare de la acest dezastru^2. Ideea eu o consider complet greșită, pentru că opoziția actuală din Parlament nu e cu nimic mai presus decât actuala putere, ci dimpotrivă, ambele sunt un dezastru pentru România.

În afară de “soluția” Iohannis, care încerca să se folosească de popularitatea unui singur om pentru a ne băga pe gât același lucru pe care l-am înghițit până acum, ce alte soluții a prezentat până acum actuala opoziție? Din punct de vedere economic “soluția” PSD e impozitarea progresivă, deși cel mai probabil asta ar scădea nu spori încasările la buget. Asta în timp ce PNL+PC susțin păstrarea cotei unice de 16%. Consens maxim pe această problemă! La fel conses maxim între PNL și PC pentru creștere de 25% pe an și alte povești de adormit copiii.
În rest, încrâncenare maximă la orice propunere a puterii, chiar și la puținele care sunt rezonabile. Vezi de exemplu circul făcut de PSD cu legea educației, o lege pregătită în mare parte de PSD când era la putere împreună cu PDL și bazată pe un pact al educației pe care Mircea Geoana l-a semnat când încă era președinte al PSD. Coerență maximă! Nici nu trebuie să mai spun despre cât de jalnică e actuala putere, pentru că propagandă mogulistă prezintă deja asta în cel mai mic detaliu. La fel nu mai trebuie să menționez cât de corupți sunt cu toții, știm asta prea bine.

Din această cauză, eu cred că pentru o schimbare în bine a clasei politice românești ar trebui să apară partide noi și să le înlocuiască în timp pe cele existente. Unul din aceste partide noi care ar putea avea succes este Mișcarea Verzilor — eu cel puțin sper sincer acest lucru. Un altul (partidul Alba ca Zăpada?) ar putea să se rupă din PDL odată cu plecarea Monicăi Macovei și a lui Cristi Preda (eu nu cred că vor mai rezista mult în mult prea coruptul PDL). Un altul ar putea veni dinspre societatea civilă, de exemplu SAR și Alina Mungiu-Pippidi ar putea să încerce să se implice mai direct în viața politică. Sau poate Cristian Ghinea să se încumete să facă “Partidul Pentru Politici Europene“? Deși acestea nu sunt decât speculații, astfel de alternative ar aduce ceva diferit față de ce se întâmplă deja pe scena politică românească. Depinde numai de noi dacă vrem să ne mulțumim doar cu o “rotații de cadre” între putere și opoziție făcute în speranța că românii au memoria foarte scurtă, sau dacă vrem să creăm sau să sprijinim alternative reale.

^1 Oricât de prost a gestionat Boc criza economică, nu a adus-o el peste România (în același fel cum nu a adus-o Obama pe cea din SUA), și măsurile populiste luate de toate partidele nu ne-au ajutat deloc să fim pregătiți pentru această criză. E foarte ușor să mărești electoral cheltuielile pe datorie în speranța că va fi boom forever și n-o să se prindă nimeni. Din păcate n-a fost! Costul electoral nu-l plătește însă decât PDL.

^2 Comparația pe care am văzut că unii o fac între CDR și “Alianța Grivco” nu e deloc perfectă. Într-adevăr, ambele au fost/sunt alianțe împotriva unui partid care risca/riscă să monopolizeze spațiul politic (atunci FSN/PDSR/PSD, acum PDL). Într-adevăr, ambele au fost sau sunt alianțe între dreapta și stânga, deci fără o bază doctrinară solidă. Marea diferență e că CDR promitea schimbarea aducând oameni și idei noi la putere, o putere până atunci acaparată de FSN/PDSR. Nu le-a prea reușit CDR-iștilor, dar măcar a fost o încercere de a schimba ceva. Prin contrast Alianța Grivco nu mi se pare decât o încercare de “rebranding” a unor partide depășite care și-au demonstrat deja inabilitățile pe toate planurile, și care nu s-au schimbat câtuși de puțin.

Advertisements

2 Responses to Despre “Alianța Grivco” și necesitatea unei alternative reale

  1. hritcu says:

    După ce am scris aici am găsit câteva articole foarte recente în România Liberă care par să confirme o parte din punctele de mai sus:

  2. hritcu says:

    Uite, încă nişte articole relevante:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: